Wie is de mogelijke nieuwe premier? Geert Wilders heeft zijn oog laten vallen op iemand en heeft diegene al benaderd!

WhatsApp Image 2024 05 14 at 142119 3jpg

“De onthulling van de nieuwe premier blijft voorlopig een mysterie,” aldus velen die met spanning wachten op de beslissing.

In een verrassende wending heeft Geert Wilders, de voorman van de grootste partij, al contact opgenomen met een mogelijke kandidaat voor het premierschap, betreft een ontwikkeling die naar verwachting op 15 mei zal worden toegelicht door de informateurs.

Demissionair premier Mark Rutte bezoekt de Tweede Kamer in afwachting van de definitieve keuze voor zijn opvolger: “De nieuwe premier speelt een cruciale rol in ons landsbestuur en is het boegbeeld van Nederland,” onderstreept VVD-leider Dilan Yesilgöz.

Zowel Yesilgöz als Pieter Omtzigt van NSC benadrukken de cruciale rol van het besluit over de nieuwe premier in het vormingsproces.

Partij van Pieter Omtzigt wil dit verbod invoeren: ‘Engeland en Zweden doen dit al lang’

“BBB-leider Caroline van der Plas wijst echter op een ander perspectief;

Voor haar is het van belang dat de formatie in eerste instantie gericht is op het bereiken van een akkoord, voordat de discussie over de “poppetjes” begint.

Grote irritatie bij Caroline van der Plas: ‘Mag ik nog ademen mensen?’

Recentelijk heeft Wilders verklaard dat hij al iemand op het oog heeft voor de positie van premier en deze kandidaat al heeft benaderd.

Hij benadrukte dat het onprofessioneel zou zijn als hij dat nog niet had gedaan en noemde het “raar” als hij nog geen gesprek met deze persoon zou hebben gehad.

Voorlopig houdt hij de identiteit van de kandidaat geheim en heeft hij ook de andere partijen in de formatie nog niet op de hoogte gebracht.

In Nederland, waar de premier niet direct gekozen wordt, is het gebruikelijk dat de leider van de grootste partij premier wordt.


Veelal is direct na verkiezingen al duidelijk wie de rol van premier zal vervullen, maar Wilders stuitte op weerstand aangaande zijn mogelijke premierschap.


Yesilgöz heeft eerder aangegeven dat zij niet onder leiding van premier Wilders wil dienen, omdat zij van mening is dat de premier verbindend moet zijn en Nederland internationaal moet kunnen vertegenwoordigen, iets wat zij niet toevertrouwt aan Wilders.


Omtzigt benadrukt dat de rechtsstatelijke kloof tussen zijn NSC-partij en de PVV te groot is voor een kabinet onder leiding van Wilders, terwijl Van der Plas geen bezwaren heeft geuit.

Partij van Pieter Omtzigt wil dit verbod invoeren: ‘Engeland en Zweden doen dit al lang’

Vanwege deze kwesties hebben de vier partijleiders besloten om gedurende de komende kabinetsperiode in de Tweede Kamer te blijven zitten.


Dit vinden zijn collega’s ervan!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven