Prinses Laurentien boos over ophef over haar manier van toeslagen: ‘Ik voel me weer machteloos’

WhatsApp Image 2024 05 31 at 201952 1jpg

Boosheid en onmacht zijn emoties die Prinses Laurentien ervaart vanwege de commotie over haar voorgestelde versnelling van de afhandeling van het toeslagenschandaal.

Haar voorstel, de Stichting (Gelijk)waardig Herstel (SGH), bedoeld om getroffen ouders op een snellere en efficiëntere manier te helpen, wordt besproken in een videoboodschap van Prinses Laurentien, echtgenote van prins Constantijn.

Ondanks dat deze benadering hogere kosten met zich meebrengt, legt Laurentien de noodzaak van de alternatieve methode uit.

Met een videoboodschap van meer dan dertien minuten benadrukt Laurentien: “De ophef is vervelend en raakt ons, raakt mij en raakt ook iets fundamenteels.”

”Het polariseren, het napraten zonder feiten en het uit het oog verliezen van de mensen om wie het gaat. Als er iets is waar ik, waar wij niet voor staan, dan is dat het wel.”

In de Tweede Kamer heeft demissionair staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) aangegeven dat er nog aanpassingen nodig zijn aan de methode om deze navolgbaar en uitlegbaar te maken.

Laurentien heeft als doel met haar boodschap meer duidelijkheid te bieden, vooral aan de getroffen ouders, door de SGH-methode te gebruiken voor vaste vergoedingen bij specifieke gebeurtenissen, zoals het verlies van werk.

Volgens Laurentien is de methode van SGH goed uitlegbaar: “Hoe verwoestender het effect van de onterechte terugvorderingen, hoe hoger het schadebedrag, want hoe meer leed en letsel er is geweest.”

Staatssecretaris De Vries erkent de vooruitgang die de stichting van Laurentien heeft geboekt: “Er is een pilot uitgevoerd door de Stichting (Gelijk)waardig Herstel, waarbij 300 vaststellingsovereenkomsten met gedupeerde ouders zijn afgesloten.”


”Er is waardering voor de route, de aanpak en de tevredenheid van de ouders. De evaluatie wijst op een aantal verbeterpunten, die we nu oppakken. We willen in samenspraak met SGH afspraken maken. Het is de intentie om dit voort te zetten.”


Laurentien uit haar gevoelens over de ophef die de pijn van veel toeslagenouders raakt.


“Weer die machteloosheid, verlies van regie, anderen die over je beslissen, onduidelijkheid, onzekerheid en littekens die weer worden opengehaald,” zegt ze.


De prinses heeft er vertrouwen in dat de methode doorgezet zal worden. “Ons doel is onverminderd ons blijven inzetten voor het herstel van jullie en alle erkende gedupeerde ouders.”


Uit een onderzoek uit februari blijkt dat duizenden mensen onschuldig getroffen zijn door de toeslagenaffaire.


1. De prinses zal haar steun blijven betuigen aan alle benadeelden.
2. Zij heeft vertrouwen in de voortzetting van de gekozen aanpak.
3. ‘Gevoelens van machteloosheid en het verlies van controle komen weer naar boven’.
4. In een videoboodschap spreekt zij haar woorden uit.
5. Haar boodschap in de video is helder en duidelijk!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven