Veranderingen bij het halen van je rijbewijs: Dit moet je weten!

lessen 1jpg

Ondergaat binnenkort veranderingen: eerst rijles verplicht voordat je mag afrijden.

Leerdoelen vooraf vastgesteld, wijze van examineren verandert vanwege misstanden in de rijschoolbranche en lage slagingspercentages.

Slechts 52% slaagt in één keer voor praktijkexamen, theorie-examen slagingspercentage nog lager: 39%.

Nieuwe maatregelen willen deze percentages verhogen en het aantal verkeersongevallen onder beginnende bestuurders verminderen.

Noodzaak om misstanden in de branche aan te pakken benadrukt door demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat, Mark Harbers.

Harbers benadrukt: “Frauderen tijdens het examen, instructeurs die je te vroeg laten afrijden, en lespakketten die suggereren dat je snel je rijbewijs kunt halen. Deze problemen moeten worden aangepakt,”

In ontwikkeling zijn diverse maatregelen om de rijopleiding te versterken. Een quote van Harbers luidt: “Jongeren zullen naar verwachting eerder slagen voor hun rijbewijs.”

Een significante wijziging omvat de verplichtstelling van het volgen van een rijopleiding; momenteel is enkel het examen verplicht. Tevens zullen specifieke leerdoelen worden vastgesteld die leerlingen moeten behalen voor het rijbewijs.

Deze vast te stellen leerdoelen zullen binnenkort worden gepresenteerd en kunnen variëren van nachtelijk autorijden tot rijden met een snelheid van 130 km/u. Diverse onderwerpen, waaronder sociaal rijgedrag, krijgen aandacht.

Er wordt een indeling gemaakt in vier fasen voor het nieuwe rijonderwijs, waarbij elke fase ingewikkeldere verkeerssituaties behandelt.

Zowel het theoretisch als het praktisch examen blijven bestaan, maar diverse betrokken partijen zoals het CBR en de rijschoolbranche zullen adviseren over mogelijke uitbreiding van het examenaanbod.

De vereisten voor rijinstructeurs zullen eveneens worden geïntensiveerd; zij dienen voortaan een opleiding te volgen bij een erkend opleidingsinstituut om hun bevoegdheid te behouden.

Met het oog op behoud, zijn extra kosten te verwachten als gevolg van voorgestelde wijzigingen. Deze kosten zullen naar verwachting worden gedragen door consumenten, rijscholen en rijinstructeurs. Momenteel wordt onderzocht hoe de kosten voor leerlingen zo gelijk mogelijk kunnen blijven.

Met als doel de rijopleiding te verbeteren en de verkeersveiligheid voor beginnende bestuurders te verhogen, hoopt het ministerie dat deze maatregelen effect zullen hebben.

1. Uiteraard moeten leerlingen meer betalen voor de lessen.
2. Door deze wijzigingen zal de consument meer moeten betalen.
3. Deze veranderingen kosten veel geld en wie mag dat betalen…
4. Nog even en dan zijn rijlessen helemaal niet meer te betalen.
5. Het behalen van je rijbewijs wordt duurder en duurder!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven