Hier moet je geld betalen als je afval laat liggen in Nederland!

WhatsApp Image 2024 05 15 at 121410jpg

Zwerfafval blijft een hardnekkig probleem in Nederland, ook in Enschede. Straten worden vaak bezaaid met verschillende soorten afval.


VVD-fractievoorzitter Malkis Jajan wil hier verandering in brengen door te stellen: “Met een boete van 1000 euro of een taakstraf.”


Tijdens een vakantie in Singapore viel het Jajan op hoe schoon de stad was, wat hem deed realiseren: “Het is niet normaal dat de fietspaden in Nederland bezaaid zijn met kauwgom.”


Jajan legt uit dat onderzoek laat zien dat mensen afval op straat gooien omdat er al afval ligt of omdat anderen hetzelfde doen.


“Samen moeten we ervoor zorgen dat de straten schoon blijven, zo voorkomen we verdere vervuiling.”


Op maandagavond diende het raadslid succesvol een motie in:
“De wethouder zal nu bij het Rijk de tijdelijke pilot proberen aan te vragen.”
Wanneer deze pilot van start zal gaan, is nog onbekend.


“Een logische termijn is dat het op 1 januari 2025 start. Tot die tijd moet de boete in ieder geval verhoogd worden tot het wettelijke maximum van 160 euro en zal er meer gehandhaafd moeten worden.”


Jajan erkent dat de voorgestelde boete van 1000 euro hoog is:
“Maar dat is belangrijk, want we willen mensen afschrikken. En wie het niet kan betalen, hangt een taakstraf boven het hoofd.”


”Maar dat is natuurlijk niet ons doel; wij willen niet zo veel mogelijk boetes uitdelen, maar hiermee juist voorkomen dat mensen hun afval laten slingeren.”


Deze inwoners denken voortaan wel eerst goed na!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven