Zin in iets lekkers van de snackbar? Dit is het minst gezonde snack!

fri 1jpg

Als je zin hebt in een traktatie van de snackbar, draait het niet alleen om de smaak, maar ook om de voedingswaarde van de snack.

Hoewel geen van de snacks bijdraagt aan een gezond eetpatroon, is het wel goed om te weten welke keuze het meest ongezond is wanneer je een keer wilt zondigen.

Typische snacks zoals frikandellen, kaassoufflés en bamischijven worden meestal gefrituurd, wat resulteert in een hoog gehalte aan verzadigd vet, calorieën, en soms zout en suiker.

Echter, deze keuzes bevatten weinig voedingsstoffen zoals vezels en vitamines. Volgens het Voedingscentrum bevat een gemiddelde gefrituurde snack ongeveer 22,1 gram vet, waarvan 3,7 gram verzadigd vet.

Voor vrouwen wordt aangeraden niet meer dan 22 gram verzadigd vet per dag te consumeren, terwijl voor mannen dit maximaal 28 gram is. Dus, hoe verhoudt jouw favoriete snack van de snackbar zich tot deze richtlijnen?

Een frikandel, met 181 kcal, bevat minder calorieën dan een patatje met mayonaise (560 kcal), maar bevat wel twee keer zoveel zout als een kroket.


Onderzoek heeft aangetoond dat de berenhap, met een gewicht van gemiddeld 150 gram, verrassend veel calorieën bevat, namelijk 300 kcal per portie. Bovendien voorziet het ook in meer dan de helft van je dagelijkse zoutbehoefte.


Voor degenen die een snack willen zonder meteen af te wijken van de aanbevelingen voor een gezond voedingspatroon, blijkt uiteindelijk dat de kroket de beste keuze is.


Hoewel geen van de snacks van de snackbar als gezond kan worden beschouwd, is het informatief om te weten welke opties het minst ongezond zijn voor die momenten dat je jezelf wilt trakteren zonder al te veel schuldgevoel.


1. Dit is de meest ongezonde snack en kun je beter niet nemen!
2. Zin om te snacken? Deze snack kun je beter overslaan!
3. Deze snack is de absolute zondebok!
4. Deze snacks kun je beter aan je voorbij laten gaan!
5. Niet verwacht dat deze snack zo ongezond is…

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven