Verhoging van de rente op hypotheken: Wat betekent dit voor mensen die een huis hebben en voor mensen die een huis zoeken?

hyp 1jpg

Recente stijgingen in hypotheekrentes bij Nederlandse banken zoals Rabobank, ING en ABN AMRO hebben een belangrijke invloed op de huizenmarkt gehad.

Hoewel de toename klein lijkt met 0,05 tot 0,10 procent, is dit de hoogste stijging van het jaar en heeft het al gevolgen gehad voor zowel potentiële als huidige huiseigenaren.

Een direct gevolg van de hogere rentes is dat woningzoekenden minder geld kunnen lenen. Dit wordt veroorzaakt doordat een groter deel van hun inkomen naar rentebetalingen gaat, wat het maximale leenbedrag verlaagt en daarmee ook de keuzemogelijkheden in beschikbare woningen beperkt.

Bijvoorbeeld, een stijging van 0,1 procentpunt op een hypotheek van €300.000 kan leiden tot een maandelijkse stijging van kosten met tientallen euro’s. Dit kan potentiële kopers aanmoedigen om hun rente nu vast te zetten om toekomstige stijgingen te vermijden.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Deze extra kosten kunnen leiden tot een lichte daling in huizenprijzen omdat kopers minder te besteden hebben.

Zowel verkopers als kopers ondervinden hier nadeel van, aangezien verkopers minder ontvangen voor hun woningen en kopers relatief meer aan rente betalen.

Eigenaren met variabele rentetarieven of die aan het einde van hun rentevaste periode zitten, kunnen geconfronteerd worden met hogere maandelijkse lasten.

Het wordt aangeraden om nu al met een hypotheekadviseur te praten over herfinanciering tegen de nog relatief lage rente.

Huurders kunnen indirecte gevolgen ondervinden van de stijgende hypotheekrente, aangezien dit de doorstroom op de woningmarkt kan vertragen, wat resulteert in minder beschikbare huurwoningen en dus hogere huurprijzen.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Dit effect is vooral merkbaar in gebieden waar de vraag naar huurwoningen al hoog is. Huurders doen er goed aan alert te zijn op veranderingen in huurkosten en te kijken naar mogelijkheden voor betaalbare huisvesting.

Familie Khaled heeft niet genoeg aan uitkering: Leefgeld is maar 150 euro per week

Echter, er is wellicht een positief punt. De Europese Centrale Bank (ECB) overweegt om de rentetarieven vanaf juni te verlagen, wat gunstig kan zijn voor hypotheken met kortere looptijden.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Dit zou op de middellange tot lange termijn kunnen leiden tot een daling van de hypotheekrente, afhankelijk van inflatie- en loonontwikkelingen.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven