Stoepkrijten verboden in meer dan 300 dorpen en steden: Zoveel kost de boete!

krij 1jpg

Nederland is berucht om zijn overvloed aan regels, met maar liefst 9.834 regels. Terwijl sommige regels zinvol zijn, kunnen andere verrassend zijn.

Wist je bijvoorbeeld dat stoepkrijten verboden is in meer dan 300 gemeenten? In dit artikel wordt uitgelegd wat er kan gebeuren als je kind betrapt wordt door een handhaver terwijl het aan het stoepkrijten is.

Stoepkrijten was tot enkele jaren geleden heel populair en waarschijnlijk heb jij als kind ook stoepen versierd met kleurige krijtjes.

Hoewel de regen de tekeningen wegspoelde, was het plezier ongetwijfeld groot. Tegenwoordig zie je minder kinderen buiten spelen, aangezien veel ouders het makkelijker vinden om hun kinderen binnen te houden met televisie of PlayStation.

Maar weet je dat stoepkrijten verboden is in meer dan 300 gemeenten en dat hier een eventuele boete bij hoort?

Als een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) of politieagent jouw kind betrapt terwijl het aan het stoepkrijten is, kan dit aanzienlijke kosten met zich meebrengen.

De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van je gemeente bevat informatie over het eventuele verbod op stoepkrijten. Je kunt dit eenvoudig controleren op de website van je gemeente.

Er staat officieel een boete van 150 euro op stoepkrijten, exclusief 9 euro administratiekosten. De kans dat een handhaver een proces-verbaal opmaakt, is echter klein.

Het verbod is voornamelijk gericht op het voorkomen van ongeoorloofde reclame en vandalisme. Toch loop je het risico dat je een handhaver treft die een slechte dag heeft.

Handhavers hebben de autonomie om te kiezen tussen een waarschuwing geven of een boete opleggen.

1. Ik heb dit nooit geweten! Wat een bedrag zeg..
2. Hier kun je checken in welke gemeenten het verboden is.
3.Van dat bedrag kan je heel wat stoepkrijtjes kopen
4. Wow niet normaal de hoogte van de boete!
5. Stoepkrijten in de achtertuin is wellicht beter

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven