Dit zijn 7 signalen van je lichaam dat je misschien in de menopauze bent.

overgangjpg

Opkomende gesprekken over de menopauze tonen aan dat er minder taboes rond dit onderwerp heersen, ondanks de vele onduidelijkheden omtrent de symptomen en indicaties.

Benieuwd naar de specifieke signalen die wijzen op de start van de menopauze? Door de afwezigheid van een vaststaande leeftijd waarop dit optreedt, blijft het vaak ingewikkeld om dit moment te identificeren.

Men verwart vaak de menopauze — het einde van de menstruatiecyclus — met de overgang — de aanloop naar dit moment.

Typisch begint de overgang rond de leeftijd van 40 tot 45 jaar, wanneer de productie van oestrogeen langzaamaan afneemt.

Deze fase kan variëren van 2 tot 10 jaar. Veel vrouwen merken rond hun 45ste op dat ze in deze periode zitten, zelfs als de symptomen nog subtiel zijn.

Indien je twijfelt over de symptomen, is het aan te raden regelmatig een arts te raadplegen. Vraag om een vragenlijst, ook wel bekend als de ‘green scale’, om een duidelijker beeld te krijgen van je situatie.


Bij ernstige bloedingen is het altijd aan te raden om een arts te raadplegen, omdat er verschillende oorzaken kunnen zijn.


In het geval van de overgang zijn er zeven mogelijke tekenen die kunnen wijzen op deze fase: Opvliegers: Een plotseling warmtegevoel, rode huid en zweetbuien duiden op een opvlieger, die vaak veroorzaakt worden door stress of alcohol.


Nachtzweten: Dit fenomeen kan je slaap verstoren en leiden tot vermoeidheid en irritatie.


Hoofdpijn: Hoewel minder bekend, komt hoofdpijn vaak voor tijdens de overgang. Stemmingswisselingen: Onverwachte emotionele schommelingen, van tranen tot irritatie, kunnen optreden.


Urineproblemen: Verminderde spierspanning in het bekken kan leiden tot frequente blaasontstekingen en incontinentie.


Belangrijke signalen: Er kunnen zich veranderingen voordoen tijdens de menstruatie, zoals onregelmatige, frequente of hevige bloedingen. Een mogelijke “afname van libido” kan ook voorkomen.


Een gezonde levensstijl en voldoende rust zijn essentieel tijdens de overgang. Het delen van ervaringen draagt ook bij aan zowel fysieke als emotionele gezondheid.


Zorg ervoor dat je voldoende ijzerrijk voedsel binnenkrijgt en blijf actief door bijvoorbeeld te wandelen of te zwemmen.


Als je nog andere symptomen ervaart die hier niet genoemd worden, deel ze dan op onze Facebookpagina zodat we je kunnen helpen.


Heb je last van deze symptomen? Dan is dit mogelijk iets voor jou!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven