Dit moet je waarschijnlijk betalen voor terugleveren van zonne-energie vanaf 1 juli!

zonnejpg

Er staat iets te gebeuren voor Vattenfall-klanten met zonnepanelen – ze worden binnenkort geacht bij te dragen voor de stroom die ze terugleveren aan het net.

Vanaf 1 juli treedt deze nieuwe regeling in werking en deze geldt voor bestaande variabele contracten en nieuwe vaste contracten die starten vanaf die datum.

De kosten die Vattenfall in rekening brengt, variëren afhankelijk van de hoeveelheid teruggeleverde energie. Klanten die minder dan 500 kWh per jaar terugleveren, betalen niets.

Voor hoeveelheden boven de 500 kWh zal er echter een vergoeding in rekening worden gebracht. Deze bedraagt 56 euro per jaar voor de eerste 500 tot 750 kWh.

Bij hogere terugleveringen zullen de kosten verder stijgen, een beleid dat al eerder door andere energieleveranciers zoals Eneco, Greenchoice en Vandebron is ingevoerd.

Volgens Energievergelijk.nl worden eigenaars van zonnepanelen momenteel door vrijwel alle Nederlandse energiebedrijven extra belast.


In verband met de toepassing van de salderingsregeling, die gebruikers met zonnepanelen toestaat om hun overtollige stroom af te trekken van hun eigen verbruik, zag men een stijging in de kosten.


Hierdoor komen zonnepaneelhouders in aanmerking voor een hogere vergoeding tijdens perioden van hoge vraag en lage aanbod van elektriciteit, terwijl zij juist elektriciteit terugleveren wanneer er een overschot is.


De invoering van terugleverkosten door energieleveranciers volgde nadat er tegen een plan gestemd werd in de Eerste Kamer om de salderingsregeling geleidelijk af te schaffen.


Ondanks de nieuwe kosten blijft het bedrijf Vattenfall benadrukken dat investeren in zonnepanelen aantrekkelijk blijft.


1. Alles wordt maar duurder, ongelooflijk
2. Ongelooflijk, hier kan ik zo slecht tegen
3. Het wordt steeds gekker in dit landje
4. Ik maak me serieus zorgen
5. Dit gaat nergens meer over

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven