Slecht nieuws voor toekomstige bruidsparen: Kosten voor trouwen op gemeentehuis stijgen flink!

ringen 1jpg

In Nederland, vooral in Leeuwarden, zijn de kosten voor het trouwen op het gemeentehuis gestegen tot boven de 1000 euro.

Het bedrag voor een huwelijksceremonie bedraagt nu 1043,76 euro na een recente stijging van 7,5 procent, wat een nieuw recordbedrag in het land markeert.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Volgens het AD, met informatie van Theperfectwedding.nl, zijn de gemiddelde nationale kosten voor trouwen op vrijdag, de meest populaire trouwdag, nu 477 euro. Dit bedrag is aanzienlijk gestegen vergeleken met voorgaande jaren.

Een huwelijk op andere doordeweekse dagen, van maandag tot en met donderdag, kost gemiddeld 456 euro, wat ook meer dan 5 procent hoger is dan vorig jaar.

Deze stijgingen overtreffen de inflatie en volgen op een jaar waarin de tarieven al met 4 procent waren gestegen in vergelijking met 2022.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

In het AD werd gemeld dat de oorzaak van de opvallende prijsstijging in Leeuwarden nog niet duidelijk is, volgens een woordvoerder.

In 2019 werd de vraag waarom trouwkosten per gemeente zo variëren al gesteld in Kamervragen aan toenmalig minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren.

Ollongren benadrukte destijds dat gemeenten de vrijheid hebben om hun eigen tarieven vast te stellen zonder een vastgestelde bovengrens.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

“Als de trouwleges als te hoog worden ervaren, is het aan de gemeenteraad om deze te verlagen,” antwoordde Ollongren.

Utrecht en Pekela volgen Leeuwarden als relatief dure plaatsen met respectievelijk 998 euro en 967 euro voor een bruiloft op vrijdag, bedragen die ver boven het landelijk gemiddelde liggen.


In Limburg, bijvoorbeeld, zijn de kosten aanzienlijk lager. In de gemeenten Voerendaal, Peel en Maas, en Simpelveld betaal je respectievelijk 200 euro, 210 euro en 224 euro.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Deze prijsvariaties laten zien hoe groot de verschillen kunnen zijn binnen Nederland, afhankelijk van de gemeente waar je kiest te trouwen.


Wordt nog even sparen voor aanstaande bruidsparen!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven