Klanten van Vattenfall moeten vanaf 1 juli betalen voor het terugleveren van zonne-energie.

zon 1jpg

Vanaf binnenkort zullen klanten van Vattenfall met zonnepanelen een vergoeding moeten betalen voor de elektriciteit die zij terugleveren aan het elektriciteitsnet.

De nieuwe regeling geldt vanaf 1 juli voor zowel klanten met een variabel contract als voor nieuwe vaste contracten die vanaf die datum starten.

De vergoeding die Vattenfall zal aanrekenen, zal variëren op basis van de hoeveelheid energie die wordt teruggeleverd. Klanten die minder dan 500 kWh per jaar terugleveren, zullen geen kosten hebben.

Voor terugleveringen vanaf 500 kWh wordt er wél een vergoeding in rekening gebracht. Voor de hoeveelheid energie tussen 500 en 750 kWh zal deze vergoeding 56 euro per jaar bedragen.

Bij hogere hoeveelheden teruggeleverde energie zullen de kosten verder stijgen. Andere energieleveranciers zoals Eneco, Greenchoice en Vandebron hebben eerder al gelijkaardige maatregelen ingevoerd.

Volgens Energievergelijk.nl worden eigenaars van zonnepanelen nu door bijna alle Nederlandse energieleveranciers extra belast.


In het geval van klanten die zonnepanelen hebben, leidt de toename in kosten tot de salderingsregeling, waarbij zij in staat zijn om de stroom die zij terugleveren te verrekenen met hun eigen verbruik.


Dit resulteert in een hogere vergoeding tijdens piekmomenten met een hoge vraag en weinig aanbod, terwijl zonnepanelen vaak stroom terugleveren wanneer er een overschot is aan goedkope elektriciteit.


Na de afwijzing van een voorstel om de salderingsregeling geleidelijk af te bouwen door de Eerste Kamer eerder dit jaar, hebben energiebedrijven de invoering van terugleverkosten aangekondigd.


Hoewel er nu extra kosten van kracht zijn, benadrukt Vattenfall dat investeren in zonnepanelen nog steeds de moeite waard is.


Tevens zijn er klanten die niets hoeven bij te betalen!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven