Nieuwe wet vanaf 1 juli: Deze huisdieren zijn dan niet meer toegestaan!

hdd 1jpg

Een nieuwe wet wordt binnenkort van kracht om het houden van huisdieren te reguleren, met als doel het aantal bijzondere en potentieel gevaarlijke huisdieren te verminderen.

Vanaf 1 juli dit jaar treedt de ‘positieflijst’ in werking, waarop dertig huisdieren vermeld staan die nog steeds toegestaan zijn.

Deze lijst is samengesteld door zes wetenschappers na een onderzoek van vijf jaar en heeft als doel een einde te maken aan de discussies over welke huisdieren wel of niet geschikt zijn om in huiselijke omgevingen te worden gehouden.

Onder de dieren die niet langer als huisdier mogen worden gehouden, bevinden zich onder andere de Russische dwerghamster en het gordeldier. Naast chinchillas, servalkatten en hamsters zijn ook stokstaartjes en egels verboden.

Dr. Tineke Kramer, dierenarts en viroloog die betrokken was bij de samenstelling van de lijst, benadrukt dat alles in het rapport zorgvuldig is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Desondanks zijn niet alle eigenaars van deze dieren blij met deze ontwikkelingen. Een van hen merkt op: “Met de capibara is nog nooit iets voorgevallen. Terwijl de goudhamster, die wel op de lijst staat, de ninja is onder de knaagdieren.”

In tegenstelling tot Stichting AAP die de positieflijst toejuicht vanwege het onvoorspelbare gedrag van bepaalde dieren, zoals de moeraskat, met twijfelachtige geschiktheid als huisdier.

Hier is de positieflijst te vinden met alle dieren die wel als huisdier gehouden mogen worden.

1. Deze lijst is bedoeld om alle discussies te beëindigen.
2. Het is verboden om deze dieren als huisdier te houden.
3. Deze dieren zijn ongeschikt voor een huiselijke omgeving!
4. Niet alle huisdierbezitters zijn tevreden met deze nieuwe regelgeving!
5. Sommige mensen zullen blij zijn, terwijl anderen dat niet zijn…

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven