Wetenschappers maken zich zorgen over een sterke zonnestorm dit weekend.

stor 1jpg

Voor het eerst in bijna twintig jaar zijn ruimtewetenschappers bezorgd over een krachtige zonnestorm die onze planeet zal treffen.

Deze G4-klasse storm wordt veroorzaakt door krachtige uitbarstingen op het oppervlak van de zon.

Deze uitbarstingen zullen geladen deeltjes de ruimte in slingeren, wat mogelijk storingen in vitale systemen zoals internet en GPS tot gevolg kan hebben.

Het Amerikaanse Space Weather Prediction Center (SWPC) heeft diverse krachtige uitbarstingen op de zon gedetecteerd en voorspelt dat de daaruit voortvloeiende plasmawolken binnen enkele dagen onze planeet zullen bereiken.

De National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), die nauw samenwerkt met SWPC, zal waarschijnlijk rond 02.00 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag meer details onthullen over de mogelijke gevolgen van deze naderende zonnestorm.

De

Volgens de Amerikaanse meteorologische en oceanografische instantie kan een G4-geclassificeerde storm significante storingen veroorzaken in ruimtesatellieten en aardse apparatuur.

In januari 2005 werd de aarde ook getroffen door een grote zonnestorm, wat het meest recente vergelijkbare voorval was.

Er wordt gewaarschuwd dat een G5-geclassificeerde storm, zoals die van de negentiende eeuw, ernstige consequenties zou kunnen hebben, zoals het in brand vliegen van telegraaflijnen.

De mogelijke gevolgen van deze zonnestorm zouden onder meer verstoringen van internet, GPS- en radiosignalen en stroomstoringen omvatten.

“We verwachten aanzienlijke verstoringen,” aldus Clinton Wallace, directeur van SWPC, die echter benadrukt dat de kans op catastrofale gevolgen klein is.

Desondanks hebben wetenschappers bezorgdheid geuit vanwege het langdurige uitblijven van een dergelijke zonnestorm, die wordt veroorzaakt door een opvallend grote zonnevlek op het oppervlak.

Een teken van intense magnetische activiteit wordt waargenomen vanuit de zon.


Er worden vlekken geobserveerd op de zon die koeler zijn dan hun omgeving. Deze vlekken zijn mogelijk zestien keer groter dan de aarde. Wetenschappers wereldwijd houden hun effect op onze planeet nauwlettend in de gaten.


Dit kunnen we volgens experts verwachten!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven