De Nederlandse taal is prachtig en blijft zich ontwikkelen. Vandaag willen we enkele oude Nederlandse woorden onder de aandacht brengen die bijna in vergetelheid zijn geraakt.
Reizen door Nederland, vrienden uit verschillende provincies ontmoeten of gewoon een aflevering van Boer zoekt Vrouw kijken, kan je in aanraking brengen met woorden die je wellicht nog nooit eerder hebt gehoord.
Stel je een bezoek aan oma voor die met haar vriendinnen aan het klaverjassen is. Vooral ouderen koesteren graag woorden uit het verleden.
Niet omdat ze eigenwijs zijn, maar omdat deze woorden in hun geheugen gegrift staan en soms gewoon erg amusant zijn.
Tegelijkertijd verkennen we constant nieuwe woorden die aan de Nederlandse woordenschat worden toegevoegd, zoals ’tentsletje’ uit 2010 of de bekende ‘sjoemelsoftware’ van nu.
In 2021 waren woorden als ‘knaldrang’ en ’tegelwippen’ erg in trek. Deze nieuwe toevoegingen zorgen echter voor een dynamiek waarin oude woorden hun eigen charme behouden.
Bepaalde woorden raken langzaamaan in de vergetelheid. Erg jammer, als je het mij vraagt.
Met dit artikel duiken we in een aantal vergeten woorden die niet meer zo vaak gebruikt worden. Benieuwd welke van de onderstaande woorden jou nog doen herinneren.
”Saffiaantje” was vroeger een benaming voor een sigaret of sigaar. Het werd ook wel een ‘saffie’ genoemd, afgeleid van saffiaanleer dat gebruikt werd om sigarenkokers te bekleden.
”Slabakken”, wat staat voor treuzelen, was vroeger ook bekend als talmen of hoetelen. In België heeft dit woord echter een andere betekenis en verwijst het naar slecht functioneren.
”Dame du ton”, een uitdrukking voor een elegante, voornaam dametje, gekleed in sieraden en een prachtige jurk. En natuurlijk met een bekakt accent.
”Geldgier”, de persoon in de vriendengroep die het liefst geen rondje geeft in de kroeg en verdwijnt wanneer het zijn/haar beurt is om te trakteren.
”Huisduif”, iemand die graag thuisblijft, vooral bij slecht weer of wanneer er interessante voetbalwedstrijden op televisie zijn.
”IJlebenen”, het ouderwetse woord voor iemand die tijdens een rustige wandeling snel loopt.
”Vuilbaard”, niet te verwarren met fysieke vuiligheid in de baard, maar eerder met iemand die altijd opgewonden is.
”Schendekeuken”, voor mensen die veel eten maar niet aankomen, wat bij sommigen frustratie kan opwekken.
”Zuurmuil”, verwijst naar iemand met een chagrijnig gezicht die voorbijloopt.
”Gladbek”, iemand die moeite heeft om een baard te laten groeien en meestal een dun snorretje heeft.
De Nederlandse taal is voortdurend in beweging, maar het is van belang om de prachtige woorden uit het verleden te koesteren en te onthouden.
Deze woorden geven ons inzicht in het verleden en hoe mensen toen leefden. Laten we deze vergeten woorden nieuw leven inblazen en ze weer integreren in ons dagelijks vocabulaire.
1. Tien hilarische woorden die we vandaag de dag niet meer horen…
2. Enkele oude, haast vergeten Nederlandse woorden!
3. Benieuwd hoeveel woorden jij nog weet?!
4. Deze grappige woorden zullen we niet snel vergeten:
5. Hoeveel van de tien woorden komt jou bekend voor?