Verontrustend verslag: Meer katten en honden worden niet goed verzorgd

dier 1jpg

Een verontrustende ontwikkeling is waarneembaar in Nederland, waar een groeiend aantal honden en katten lijdt onder verwaarlozing doordat hun eigenaren de toenemende kosten voor medische zorg niet meer kunnen opbrengen.


Uit het jaarverslag van 2023 van de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID), dat vandaag is gepubliceerd, blijkt dat het aantal zaken betreffende verwaarloosde katten in twee jaar tijd met 22 procent is gestegen, terwijl die over honden met 15 procent zijn gestegen.


In schrijnende gevallen zijn de huisdieren zelfs weggehaald bij hun eigenaar. Inspecteurs hebben schokkende situaties gerapporteerd, waaronder honden zonder tanden en ernstig ondervoede pups.

Dierenarts onthult: Deze symptomen laten zien dat je hond het einde gaat naderen

Een inspecteur beschrijft: “Ik zag dat er geen tanden meer in de bek van de hond aanwezig waren. Ik voelde tevens dat de hond mager was, ik voelde de ribben en de heupbotten uitsteken.”

Dit moet je de aankomende dagen doen om oververhitting bij je huisdier te voorkomen!

Nog een schrijnend geval betrof honden die luiers droegen vanwege verwaarlozing: “Op dat moment zag ik verschillende honden, die allemaal een luier droegen, sommige in combinatie met een romper. Ook in deze kamer rook ik een enorme stank van ammoniak.”


Blijkbaar werden er vorig jaar 1371 huisdieren in bewaring genomen en naar veiligheid gebracht op basis van inspectierapporten en cijfers van RTL Nieuws bij de overheidsdienst RVO.


Een belangrijk aspect volgens de RVO en de Landelijke Inspectiedienst is ervoor zorgen dat eigenaren de wet naleven, met aandacht voor een schoon hok en medische behandeling van zieke dieren.

Dierenarts onthult: Deze symptomen laten zien dat je hond het einde gaat naderen

Het aantal meldingen van verwaarloosde honden steeg naar 2760 in 2023, een stijging van 2403 twee jaar geleden. Voor katten steeg dit naar 1957, terwijl het twee jaar geleden 1638 meldingen waren.

Dierenarts onthult: Deze symptomen laten zien dat je hond het einde gaat naderen

Marc Jacobs, het hoofd van de inspectiedienst, benadrukt dat er een verschuiving is waargenomen van verwaarlozing van konijnen en knaagdieren naar honden en katten, die door eigenaren worden verwaarloosd omdat ze niet meer voor de benodigde zorg kunnen zorgen.


Inspecteurs stellen vast dat veel mensen tijdens de coronacrisis impulsief een huisdier hebben aangeschaft, zonder de langetermijnzorg in overweging te nemen.


Volgens een woordvoerder van de RVO wordt benadrukt dat mensen openstaande rekeningen bij de dierenarts hebben en hun dieren pas kunnen laten behandelen nadat deze betaald zijn.

Dierenarts onthult: Deze symptomen laten zien dat je hond het einde gaat naderen

“In de handhaving worden dieren aangetroffen die ernstig lijden aan hun gezondheid doordat zij niet tijdig naar een dierenarts zijn gegaan,” benadrukt de woordvoerder.

Dierenarts onthult: Deze symptomen laten zien dat je hond het einde gaat naderen
dierenarts

1. Volgens inspecteurs wordt de stijging verklaard door het feit dat steeds meer mensen zich geen dierenarts meer kunnen veroorloven.
2. Het verslag wordt toch als behoorlijk alarmerend beschouwd.
3. Het zien van de cijfers kan behoorlijk schokkend zijn!
4. Dit verslag is hartverscheurend, mijn hart breekt.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven